Sungguh mengejutkan sehingga ia menjadi perbualan masyarakat dan tular di laman sosial.

Tetapi kegilaan wanita Malaysia terhadap fesyen tudung terutamanya jenama eksklusif menyebabkan kebanyakan mereka tidak kisah berhabisan wang ratusan malah ribuan ringgit untuk memiliki tudung yang diidamkan.

Sumber: Instagram

Namun bagi pengasasnya, Haliza Maysuri percaturannya memperkenalkan batu Swarovski sebagai hiasan utama pada jenama tudungnya itu merupakan kejayaan yang besar baginya kerana idea itu telah mencetuskan fenomena baharu dengan pengikutnya tersendiri.

Ini bukan tudung pertama yang mahal pernah dijual, pada tahun 2017 Bawal Exclusive pernah menjual sehelai tudung berharga RM21,600 kepada usahawan wanita di Kelantan.

Dan tidak terlepas golongan artis juga memakai tudung bawal ini antaranya Anne Ngasri, Datuk Ziela Jalil, Sheila Rusly dan ramai lagi.

Kenapa Mahal? 

Sumber: Wikipedia

Tudung tersebut diilhamkan daripada bunga Dandelion, direka oleh pasukan pereka Swarovski Wattens.

Sumber: Swarovski

Sebanyak 16,641 biji kristal pelbagai bentuk, saiz dan warna dipilih untuk menghasilkan rekaan yang cukup mewah ini dan kombinasi enam hingga 10 warna kristal Swarovski, cabarannya terletak pada susun atur kedudukan kristal yang dipertanggungjawabkan kepada penyelia kilang Bawal Exclusive.

Swarovski adalah kristal asli dengan elemen-elemen tertentu kilauan kristal yang bersinar dan menyerlahkan lagi gaya pemakai.

Harga Batu Swarovski Austria: 

BATU SWAROVSKI

1 PAKET (1440 PCS)

SAIZ 10 :

Kristal : RM 210
Aurore Boreale (AB) : RM 250
Warna : RM 230

SAIZ 12 :

Kristal : RM 260
Aurore Boreale (AB) : RM 310
Warna : RM 280

SAIZ 16 :

Kristal : RM 329
Aurore Boreale (AB) : RM 400
Warna : RM 360

Sumber: Facebook

Tudung bawal ini mempunyai ciri-ciri yang cukup eksklusif dan berkualiti kerana hanya menggunakan kristal Swarovski tulen yang diimport khas dari Austria dan fabrik Voile atau Bawal dalam Bahasa Malaysia yang diimport dari Jepun.

Material tudung ini daripada kain bawal gred 1. Dimana keadaan kain tersebut yang lembut dan tidak berbulu apabila kerap dicuci, sebab itulah kain bawal dari jepun ini agak mahal berbanding dengan kain bawal-bawal lain. Harganya pula agak mahal, bagi bidang 45, plain, anggaran dalam RM 45 hingga 60 sehelai.

Tudung ini pernah diperagakan pada Majlis Sambutan Ulang Tahun Bawal Exclusive Ke-20 di The St. Regis Kuala Lumpur.

Harga Berpatutan Atau Tidak

Sumber: Japan – We Bike It

Persoalannya, adakah anda mampu atau tidak? Sebenarnya ini mengikut kemampuan dan kehendak individu itu sendiri, bagaimana citarasa seseorang itu? Kalau suka barangan yang “Branded” atau berjenama, itu pilihan mereka..

Tetapi kalau mengikut perkiraan harga sehelai tudung ini boleh membeli sebuah motor Honda Rebel 500 yang dianggarkan berharga sekitar RM33,000 atau Kawasaki Vulcan S berharga sekitar RM30,000.

Kesan Perniagaan Tudung Kepada Wanita

Perkembangan industri tudung dilihat semakin pesat membangun malah, deretan jenama yang membarisi pasaran tempatan serta antarabangsa juga membuktikan industri tersebut mampu memberi pulangan terbaik kepada mereka yang menceburi.

Tidak dinafikan, industri yang dahulunya mungkin dipandang enteng oleh sesetengah pihak sebenarnya berjaya membuka pelbagai cabang perniagaan dan memberi pulangan yang mencecah jutaan ringgit.

Wanita dan tudung sangat sinonim, maka ramai kaum wanita membuka perniagaan mereka menerusi penjualan tudung. Antara jenama tudung yang kini berjaya memikat hati pengguna, adalah Naelofar Hijab, Aidijuma Bawal, Fareeda dan banyak lagi, jualan dikatakan mencecah jutaan ringgit.

Secara kasarnya terdapat 8 juta orang perempuan beragama Islam di Malaysia. Dengan kata lain, potensi pelanggan anda adalah seramai 8 juta orang.

Sekiranya diambil kiraan kasar, setiap seorang membeli sehelai tudung berharga RM20 setiap bulan, maka:

8, 000, 000 orang x RM20 = RM 16, 000, 000 sebulan

RM16, 000, 000 x 12 bulan = RM192, 000, 000 setahun.

Secara kasarnya, mengikut kiraan di atas, saiz pasaran adalah lebih kurang 200 Juta setahun Namun, jumlah ini lebih disebabkan secara purata, tudung dibeli dengan kuantiti yang lebih banyak oleh wanita di Malaysia.

Sementara itu jualan tudung atas talian mendapat saingan yang ramai kerana perniagaan tudung lebih senang dilakukan dan pasarannya juga sangat luas. Kewujudan peniaga tudung yang semakin banyak membuktikan bahawa tudung merupakan satu peluang untuk menjana duit dari internet bahkan boleh menjadi jutawan

KATA ORANG 

Fetch Tweets: Invalid or expired token. Code: 89

KATA ANDA 

Perlukah tudung bawal ribuan ringgit dijual?
1 vote · 1 answer
Undi

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN