Amat mengejutkan, satu berita di portal berita Malaysiakini menyiarkan tajuk ‘Pelacur ‘nomad’ dapat permintaan tinggi di Kota Bharu’.

Ia susulan serbuan sepasukan pegawai dan anggota Bahagian Anti Maksiat, Perjudian dan Kongsi Gelap (D7) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kelantan di hadapan lif tingkat satu sebuah apartmen yang terletak di Bandar Kota Bharu.

Sumber: Malaysiakini

Dalam operasi itu, seorang penuntut jurusan Ijazah Sarjana Muda Sumber Manusia di sebuah institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) berusia 24 tahun yang bertindak sebagai ‘bapa ayam’ ditahan bersama tiga wanita berusia 27, 36 dan 40 tahun.

Keempat-empat mereka merupakan warga tempatan yang berasal dari Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Melaka dan Sarawak.

Ketika ditahan suspek lelaki mengaku mengiklankan perkhidmatan seks melalui aplikasi WeChat dan menjadi orang tengah antara pelanggan dan pelacur yang dijaganya.

 

Pendapatan Lumayan

Dikatakan setiap kali perkhidmatan seks wanita berkenaan akan menerima bayaran antara RM250 hingga RM300 dan bapa ayam itu akan menerima komisyen sebanyak 30 peratus untuk setiap pelanggan yang diterima.

Sumber: profhariz.com

Selain itu, pemuda tersebut menerima wang RM50 sehari bagi upah menjaga mereka serta perbelanjaan makan-minum.

Pemuda itu ditawarkan kerja sebagai ;bapa ayam bermula Julai lalu dan pendapatannya sekitar RM4,000 daripada wanita berkenaan yang bergerak dari sebuah negeri ke negeri lain di negara ini mengikut permintaan yang diterima daripada pelanggan.

 

Permintaan Tinggi

Seorang pelacur yang berusia 40 tahun ketika ditanya mengenai kegiatan itu berkata, perkhidmatannya mendapat permintaan tinggi selama berada di Kota Bharu.

Mereka berpindah-randah dari satu lokasi ke lokasi lain, namun di Kota Bharu permintaan yang sangat tinggi dan dia boleh mencapai sekitar lima orang pelanggan setiap hari.

Nampaknya modus operandi pelacur ini semakin berleluasa di negara ini. Ini tangkapan hanya di Kota Bharu, Kelantan. Belum lagi melibatkan negeri-negeri lain.

 

Malaysia jadi Hub Rumah Pelacuran

Laporan diterbitkan di liveandinvestoverseas.com mendedahkan Malaysia berada di tangga ke-lapan yang mempunyai bilangan pekerja seks paling ramai di dunia pada tahun 2013.

Sumber: The Coverage

Malaysia tersenarai di tangga ke-lapan antara sepuluh negara di dunia yang mempunyai bilangan pekerja seks teramai untuk setiap 10,000 penduduk.

Pada tahun 2013, setiap tahun dianggarkan tiga juta orang mengembara menggunakan khidmat pelancongan untuk tujuan seks dan angka ini dijangka semakin meningkat dan turut mendedahkan terdapat lebih daripada 25 syarikat khidmat pelancongan seks terancang berpusat di Miami, New York, dan San Diego.

Malaysia telah diletakkan Amerika Syarikat di dalam senarai hitam dalam kalangan negara yang mempunyai kes paling teruk isu permerdagangan manusia dan penyalahgunaan hak asasi manusia termasuk pelacuran kanak-kanak.

52 pekerja seks setiap 10,000 orang. Amat memalukan negara. Ia lebih tinggi dengan Thailand sebanyak 45 pekerja seks setiap 10,000 orang.

 

Keadaan Ekonomi Punca Pelacuran Tinggi

Keadaan ekonomi yang lemah di negara Malaysia juga antara punca yang menyebabkan dunia pelacuran semakin tinggi.

Tambahan pula yang hidup di bandar yang besar seperti Kuala Lumpur. Kos sara hidup yang tinggi, peluang pekerjaan yang masih tipis, pendapatan yang rendah dan harga barang yang semakin melambung tinggi adalah faktor mereka terpaksa mencari pekerjaan lain.

Sumber: Selangorkini

Mungkin senang bagi masyarakat luar untuk suruh mereka mencari pekerjaan lain, tetapi kerja siang malam belum tentu mencecah pendapatan RM4000 sebulan. Itulah yang mendorong mereka untuk terus melakukan maksiat untuk mendapatkan kewangan yang baik.

Ada yang terpaksa melacur untuk memberi makan kepada anak-anak mereka. Ini kerana terdapat kes seorang ibu bersedia melacurkan dirinya kerana memerlukan wang untuk menyara kehidupannya dan anak perempuannya yang dijaga oleh kakaknya.

Sampai begitu sekali pengorbanan mereka untuk menyara keluarga dan anak-anak. Berat lagi mata memandang, berat lagi bahu memikul.

 

Penguatkuasaan Lemah, Ramai Pelacur Di Malaysia?

Perunding utama JK Associates, Khen Han Ming berkata, pengalamannya sebagai pengarah keselamatan hotel dari 2012 hingga 2016 telah mendedahkan dirinya kepada isu menyeluruh bisnes pelacuran di negara ini dan mendakwa ia merupakan masalah yang lebih besar.

Kata beliau, salah 1 senario adalah pelacuran paksaan manakala yang 1 lagi mereka yang melakukan dengan bebas.

Sumber: Liberty Zone

Pelacuran paksaan adalah apa yang kebanyakannya dilihat di jalan-jalan seperti Bukit Bintang, Lorong Haji Taib, dan Jalan Chow Kit di mana pelacuran dijalankan dari rumah kedai atau hotel murah yang diubah suai menjadi pelacuran.

Sumber: Malesbanget.com

Kemudian warga asing yang datang dengan menggunakan pas lawatan sosial dan tidak mempunyai ejen atau bapa ayam. Mereka memenuhi pasaran ‘kelas atasan’ dan beroperasi di sekitar Jalan P Ramlee, Jalan Sultan Ismail, Jalan Ampang dan sudah tentu Bukit Bintang. Pada asasnya, di mana-mana kawasan yang berhampiran hotel mewah.

Adalah penting bagi polis untuk menangani pelacuran paksaan di negara ini kerana terdapat banyak jenayah lain yang berkaitan dengannya, termasuk pemerdagangan manusia.

Mungkin ada pihak yang terlibat dalam pelacuran “disuap” termasuk pengendali hotel, pengendali makanan dan pemandu teksi. Sebab itu serbuan atau tangkapan tidak berjalan dengan baik. Pihak polis nampak atau ‘buat-buat tak nampak’.

Malah jarang pihak berkuasa melakukan serbuan ke atas hotel-hotel mewah. Apakah tandanya? Bukan menuduh tetapi pihak berkuasa perlu menangani masalah pelacuran ini dengan berkesan dan diharap tiada lagi budaya rasuah di pentadbiran yang baharu ini.

KATA ORANG

KATA ANDA

Apa pandangan anda tentang pelacuran yang semakin berleluasa ini, salah siapa?
3 votes · 3 answers
Undi

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN